
En la línia de valorar les idees metodològiques que van apareixent i relacionat amb l'aprenentatge per competències, ens va semblar molt interessant una proposta de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es tracta de l'APRENENTATGE ENTRE IGUALS.
Què és l'Aprenentatge entre iguals? Darrerament, les ciències de l'educació han donat molta importància a la interacció, com a l'element principal responsable de l'aprenentatge. És a través de la interacció amb altres que aprenem. És a través de la interacció entre el nou coneixement i el professor que aprenem. Però a més, sabem que en determinades circumstàncies els mateixos alumnes poden fer de professors. Tots hem après de companys de l'escola, o del treball. Alguns autors sostenen que, de vegades, els alumnes poden ser millors professors que els mateixos adults perquè els alumnes són aprenents recents dels continguts i, per tant, són sensibles als punts de més ajuda; també perquè utilitzen un llenguatge més directe; i, sobretot, perquè l'alumne pot prestar l'ajut individual a un sol alumne, mentre que el professor ha de repartir-lo entre els nombrosos alumnes de l'aula.
La tutoria entre iguals és un mètode d'aprenentatge cooperatiu basat en la creació de parelles d'alumnes, amb una relació asimètrica (derivada de l'adopció del rol de tutor i del rol de tutorat), amb un objectiu comú, conegut i compartit (com ara l'adquisició d'una competència curricular), que s'assoleix a través d'un marc de relació planificat pel professor.
Aquest plantejament metodològic s'aplica a diverses competències, i a l'escola hem decidit començar per unes de les competències més importants: llegir i escriure.
Escoles que apliquen el projecte: